Избрани Новини

Котешко кафене вече работи във Варна

Животът

20-10-2021, 18:59

Снимка:

Снимка: Facebook

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По този начин ще успеем да помогнем за разрешаването на проблема с бездомните котки, защото ако знаят как да се грижат за животните, по-малко хора ще ги захвърлят на улицата, убедена е инициаторката Анастасия

От началото на този месец във Варна отвори врати първото по рода си котешко кафене или както го наричат - коткотека, съобщава Радио Варна.

Идеята за кафенето е на 22-годишната латвийка Анастасия, която от 9 години живее и работи във Варна. Стопанката на заведението сподели с усмивка, че първите подобни кафенета са се появили преди много години в Япония. Там хората са се борили със стреса и натовареното ежедневие, галейки и играейки си с котките.

Приятната и уютна атмосфера се усеща още на входа на кафенето. В него има изградена специална котешка стая със 7 космати обитатели, които си общуват и си играят с посетителите, дошли да изпият по едно кафе или чай и да се порадват на животните. Всички котета са били спасени още като бебета от Анастасия и нейното семейство.

„Първоначално в стаята имаше 8 котета, но едното го прибрах вкъщи, тъй като не се чувстваше особено комфортно в компанията на други хора. Останалите 7 котки обичат да бъдат галени и да си играят с посетителите и дори се сърдят ако някой не им обръща внимание”, разказа с усмивка Анастасия.

Обстановката в котешката стая е напълно стерилна. Вътре се влиза само с калцуни и след предварително измиване на ръцете. Заради по-късокосместите породи се поддържа и по-висока температура на въздуха.

Специално обучен персонал разяснява на посетелите какво включва грижата за едно коте, която според Анастасия е далеч от пределите на „просто да я нахраниш и напоиш”.

„Хората задават различни въпроси. Точно това е и нашата идея. Да им помогнем да се грижат по-добре за своите любимци. Мисля, че по този начин ще успеем да помогнем и за разрешаването на проблема с бездомните котки във Варна, защото ако знаят как да се грижат за животните, по-малко хора ще ги захвърлят на улицата”, коментира Анастасия.

Анастасия и нейните съмишленици са получавали неведнъж молби от граждани да приютят в кафенето изоставени и захвърлени котета.

„В момента няма как да приютяваме изоставени и бездомни котета, защото в момента тук имаме 7 животни, а чакаме и още 2 котета, които преминават през ваксинация, инкобационен период и адаптация към обстановката и другите животни. Според Европейския регламент срещу жестокостта към животните, трябва да има 6 квадратни метра на котка. Нашата котешка стая е 60 квадратни метра. Т.е имаме ограничение само за 10 котета”, поясни Анастасия.

В момента, тя и екипът й работят по създаването на Програма за осиновяване. Чрез нея човек ще може да си осинови едно от котетата в кафенето, а също така ще се появи възможност да се помогне и на други котета.

Според Анастасия най-важното условие за осиновяване е котката да хареса човека, а не обратното.

„Котките са като нас хората. Може умственият ни интелект да е на много по-високо ниво, но емоционалният интелект на една котка е същия като човешкия. Котките са различни – и при тях има интроверти, екстраверти, по-злобни или по-дружелюбни. Всяка котка си има свой собствен нрав и силно развито чувство за справедливост”, каза още Анастасия.

„Това, че котките се привързват повече към дома, отколкото към човека е просто мит. Едно от домашните ми котета често излиза от вкъщи и се скита, но винаги търси мен, където и да се намира. Тя е привързана към мен. Има обаче и котки, които се привързват към самия дом, без значение кои са стопаните му”, обясни собственичката на първото по рода си котешко кафе във Варна.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)