Честваха тържествено 109-та годишнина от Освобождението на град Гоце Делчев

Гост на тържествата бе президентът Румен Радев.

109-та годишнина от Освобождението на град Гоце Делчев бе отбелязана тържествено с празнична програма, която заради усложнената епидемична обстановка бе редуцирана и премина при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Специален гост на тържествата бе президентът на Република България Румен Радев.
На паметния 19 октомври през 1912 година, идва краят на петвековното робство в тогавашния град Неврокоп. Преди 109 год., българските войници от прославения Родопски отряд на генерал Стилян Ковачев, рамо до рамо с доброволческите чети на Стоян Мълчанков, Иван Ботушанов, Стоян Филипов, Пейо Яворов и Македоно-Одринското опълчение, донесоха свободата на Неврокопския край.
В знак на почит и преклонение пред делото на всички, помогнали за освобождението бяха положени цветя на: паметника на Гоце Делчев в с. Попови ливади; паметника на Пейо Яворов в Градския парк; паметната плоча на ген. Константин Жостов; паметната плоча на Стоян Мълчанков; паметника на ген. Стилян Ковачев; паметната плоча на Пейо Яворов на ул. „Търговска”; паметника на Христо Ботев; паметника на Гоце Делчев на площад „Гоце Делчев” и паметника на загиналите във войните. Заупокойна молитва и благодарствен молебен в храм „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Гоце Делчев бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.
В проявите се включиха президентът на Република България Румен Радев, областният управител на Благоевградска област Николай Шушков, началникът на Областната дирекция на МВР – Благоевград, кандидати за народни представители, цялото ръководство на община Гоце Делчев, представители на политически партии, институции и организации, както и на всички учебни заведения в града.
„Повече от 700 са неврокопчаните, които се включват в отрядите на Македоно-Одринското опълчение и участват в боевете за освобождението на Македония и Одринска Тракия. 150 са участниците в доброволческите отряди, над 300 се включват в местните чети на ВМОРО и четите на организацията, които преминават границата“, припомни в своето приветствие кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов.
„Днес се отбелязва една от най-важните дати в летописа на град Гоце Делчев - Деня на свободата му. С устрема на отрядите и четниците паднаха оковите на робството и Неврокоп завинаги зае своето достойно място в свободното българско отечество. Вие, хората от града продължавате да пазите и развивате традициите на този прекрасен български край. Желая ви непреклонна воля да отстоявате каузата за свободна и силна България“, каза в своето слово президентът на Република България Румен Радев.
Заедно с кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов, президентът положи цветя на паметника на загиналите във войните.
За значимия принос към развитието и популяризирането на българското фолклорно изкуство и по повод 75-годишнината от неговото създаване, президентът Румен Радев награди с плакет „Св.св. Кирил и Методий“ първия ансамбъл в България – Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци.
Програмата за празника на града продължи с откриването на документалната изложба „75 години Неврокопска съкровищница”, а след това с празничен концерт на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци, с който бе отбелязана 75-та годишнина от неговото създаване.
По повод годишнината, Съюзът на българските музикални и танцови дейци награди Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци с „Кристално огърлие” за изключителен принос в развитието на българския фолклор, а със „Златна лира”, посмъртно, Запрю Икономов за високи художествено-творчески постижения.


Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"