Избрани Новини

Християни и мюсюлмани, бедни и богати възродиха черквата в Скребатно

Традицията за честване на св.Петка бе възстановена

Село Скребатно е малко селце в западната част на Родопа планина, където отдавна е заглъхнало ехото на славните времена. От възрожденските идеали са останали само калдъръмените улички, тук-там стари къщи и тя - църквата „Св.Параскева“ – св.Петка, както я знае българския род. Днес в селото живеят малко православни християни – няколко души, които колко могат да направят?! Но голяма сила е дръзновението – когато жадуваш Божиите пътища, Сам Той ти изпраща помощници.

През 2009 г. три жени от селото търсят помощ: в митрополията, в общината, сред приятели и познати. Техния зов достига до Здравка Чимева, председател на сдружение „Ние жените“ в Благоевград. Тя приема идеята за организиране на среща – събор в забравеното родно място на много хора. На поканата откликват местните власти, Неврокопския митрополит Натанаил, областния управител Валери Смиленов.

На празника на светицата – 14 октомври 2009 г. в с.Скребатно пристигат два автобуса с хора от Благоевград и това, което виждат, остава покъртителен спомен. Покривът е почти разрушен, от централния купол стърчат греди иззад образа на Христос Вседържител.

Иконите са в тежко състояние, мазилката пада, дървенията отдавна е проядена – с една дума храмът се руши! Гледката на бедстващата църква контрастира с прекрасната есен – с жълтите круши в близките градинки, прошарените вече листа, топлите и сърдечни хора от „другата“ религия, които посрещат гостите.

Митрополит Натанаил сам бие чудните църковни камбани на изтънялото въже, на които пише „Камбаните са направени със силата и съгласието на село Скребатно“. Същите тези камбани огласили с мелодичния си звън цялата котловина през 1898 г , направени от майстор Алексов от с.Броди. Започва светата богослужба – в рушащия се храм, където единственият свещник събира едва няколко свещички на хората, дошли от далеч…

Оттук започва промяната – от молитвата, от съборното желание храмът да го има! На следващата година гостите - бедни и богати, обикновени и височайши, идват отново, и на по-следващата, и после пак и пак, и пак – та до днес, 14 октомври 2021 г. Към битката за спасение на този храм се включват активно митрополията, местната власт, областната управа, хора, произлизащи от селото, християни и мюсюлмани. И всяка година на празника се отслужва света Литургия, а традицията за честване на св.Петка се възстановява. След 15 години храмът „Св. Параскева“ в неврокопското село Скребатно бе пълен.

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим заедно с храмовия свещеник отец Тодор и дякони от епархията отслужиха празничната служба в обновения храм. За празника тук пристигна лично министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, чийто корени са от Скребатно, областният управител на благоевградска област Николай Шушков и много други. Малкото селце топло посрещна чаканите цяла година приятели - от съседните населени места, от областния град. За пореден път жителите заедно с местната администрация посрещнаха и жените, дошли тук преди 15 години с желание да дадат от себе си малко, но за голямо дело. И както казва народът ни - сговорна дружина планина повдига. Спасеният храм на Скребатно ще пребъде и ще ни подсеща винаги, че промяна може да има тогава, когато нас – човеците, ни има!

Източник - https://dobrotoliubie.com/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов