Избрани Новини

Изложба представя чудотворни икони и свети мощи от Балканите

Това е нов визуален проект, представящ разказ за знакови икони

Изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ ще бъде представена в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил от 18 до 31 октомври.

Събитието е част от съпътстваща програма на 16-ата световна среща на българските медии, организирана от БТА в Рилския манастир и Кюстендил (16-18 октомври).

Това е нов визуален проект, представящ разказ за знакови икони, върху който Държавният културен институт работи съвместно с екип изследователи медиевисти от центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, разказват организаторите от МВнР.

Иконите са една от емблемите на православието и неотменна част от декорацията на християнския храм от най-древни времена.

В 24 пана (на български и на английски език) са показани църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като скъпоценни реликви. Използвани са снимки от архива на центъра „Проф. Иван Дуйчев“, както и снимки, предоставени със съдействието на игумените на Рилския, Бачковския, Троянския и Бигорския манастир.

В концепцията, освен от редица български манастири, са включени снимки и ценна информация от манастира Ватопед и Иверски манастир – Гърция, манастира Студеница в Сърбия, манастира Савина – Черна гора, „Св. Йоан Владимир“ край Елбасан – Албания, и Бигорския манастир в Република Северна Македония. Изложбата описва историята на всяка обител, легендарната биография на всяка чудотворна икона и обичаите, свързани с храмовите празници и празниците на светците, чиито мощи се съхраняват в тях.

„Пред очите на посетителите на изложбата се разгръща един своеобразен наратив, който хвърля мост през вековете и представя предизвикателството на живата вяра в чудотворните образи, в тяхната сила, неподвластна на времето, идеологиите, теориите, философиите“, допълват организаторите.

Художествената галерия в Кюстендил е открита на 24 май 1959 година. Сега галерията разполага с фонд от над 3600 творби на над 700 автори от страната и чужбина, както и с най-голямата колекция в страната от творби на своя патрон – Владимир Димитров – Майстора – маслена живопис, акварели, тушове и рисунки, 1359 на брой. Името на Владимир Димитров – Майстора галерията носи от 1961 г. /Майстора умира на 29 септември 1960 г./.

Източник: https://dobrotoliubie.com/Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)