Избрани Новини

Нови мобилни лаборатории получиха криминалистите в Благоевград и Кюстендил

Ще бъде постигнато повишаване на експертизата по провеждане огледи на местопроизшествия

Министърът на вътрешните работи и главният секретар на МВР връчиха вчера ключовете на 6 нови мобилни криминалистически лаборатории, предназначени за експертите.

"Това е вторият приятен повод за МВР – освен годишнината на Института по психология, сега имаме възможността да връчим нова техника на служителите, ангажирани с разследването, която позволява и на място да се проведе изследователска дейност. Това е пореден транш и за мен е шанс да присъствам на това събитие. Благодарение на тази техника експертите ще могат да изпълняват по-добре своята дейност", заяви министър Бойко Рашков по време на кратката церемония по повода, организирана в ГДНП.

Ключовете на 6-те мобилни лаборатории бяха връчени от главния секретар на МВР. Една от тях е определена за нуждите на ГДНП, една за СДВР и по една – за областните дирекции в Благоевград, Враца, Русе и Кюстендил. Лабораториите са купени със средства, осигурени от Фонда за безопасност на движението. Те са окомплектовани с оборудване за провеждане на огледи на местопроизшествия, което включва висококачествена фотографска и специализирана техника за изземване на специфични следи, веществени доказателства и тяхното фотодокументиране.

С новото оборудване ще бъде постигнато повишаване на експертизата по провеждане огледи на местопроизшествия, заяви главен комисар Тодоров. Тенденцията в развитието експертно-криминалистическата дейност в страната е уеднаквяване в подходите на провеждане огледи на местопроизшествия. На следващо място нашата цел е да надграждане и разширяване възможностите на служители по направление експертнокриминалистическа дейност с оглед качествено изземване на следи и веществени доказателства от огледи на местопроизшествия. И не на последно място е повишаване на капацитета им по отношение въвеждане на нови технологии при събиране на доказателства от огледи на местопроизшествия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов