Избрани Новини

Кардиолог: Има прекарали вируса с последствия за сърцето

Вирусът е трета причина за високата смъртност по света, включително в България

В разгара на Ковид пандемията пак сме шампиони по сърдечно-съдови заболявания – защо? „Всеки пациент кара тази инфекция различно. Има пациенти, които изобщо не я усещат, има пациенти, които я карат изключително тежко и имат последствия върху сърцето, които могат да бъдат най-разнообразни. Може да се засегне сърдечният мускул, може да се засегне торбичката около сърцето“, каза кардиологът д-р Александър Носиков по Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че голяма част от тежко прекаралите имат и тромботични усложнения – белодробна емболия, инфаркт, запушване на съдове и т.н.

Д-р Носиков посочи, че вирусът е трета причина за високата смъртност по света, включително в България. Най-много хора умират от сърдечно-съдови заболявания, на второ място са онкологичните заболявания.

„Ние сме първи по инсулти в ЕС. Нещата с инфарктите стоят добре, имаме изключително добри клиники, които се справят добре. Но като цяло сме една от най-високо рисковите държави да получиш и да умреш от инфаркт, инсулт. Това се дължи на начина на живот. Има хора, които имат много високо кръвно, но не го усещат“, обясни специалистът.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов