Кардиолог: Има прекарали вируса с последствия за сърцето

Вирусът е трета причина за високата смъртност по света, включително в България

В разгара на Ковид пандемията пак сме шампиони по сърдечно-съдови заболявания – защо? „Всеки пациент кара тази инфекция различно. Има пациенти, които изобщо не я усещат, има пациенти, които я карат изключително тежко и имат последствия върху сърцето, които могат да бъдат най-разнообразни. Може да се засегне сърдечният мускул, може да се засегне торбичката около сърцето“, каза кардиологът д-р Александър Носиков по Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че голяма част от тежко прекаралите имат и тромботични усложнения – белодробна емболия, инфаркт, запушване на съдове и т.н.

Д-р Носиков посочи, че вирусът е трета причина за високата смъртност по света, включително в България. Най-много хора умират от сърдечно-съдови заболявания, на второ място са онкологичните заболявания.

„Ние сме първи по инсулти в ЕС. Нещата с инфарктите стоят добре, имаме изключително добри клиники, които се справят добре. Но като цяло сме една от най-високо рисковите държави да получиш и да умреш от инфаркт, инсулт. Това се дължи на начина на живот. Има хора, които имат много високо кръвно, но не го усещат“, обясни специалистът.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен