Избрани Новини

Трибуна наричат в памет на народната певица Олга Борисова

Ще се намира при Арката на площад "Велбъжд" в Кюстендил

Новоизградената трибуна при Арката на пл."Велбъжд" в Кюстендилще бъде наречена в памет на народната певица Олга Борисова, съобщиха на пресконференция кметът на Община Кюстендил Петър Паунов и председателят на Общинския съвет Иван Андонов.
"Вчера беше опелото на нашата съгражданка Олга Борисова. Това беше и повод да продължим разговора с Иван Андонов, като имаше предложение да бъде поставена паметна плоча или нещо, което да остави спомен за поколенията. Разбира се, тя ще бъде вечно жива, убеден съм, с песните си. Накрая се спряхме на предложение новоизградена трибуна - песенна, която ще бъде на Арката, да бъде кръстена на името на Олга Борисова. Предстои да направим предложение и до Общински съвет - Кюстендил", заяви Петър Паунов.
"Олга Борисова е един ярък пример за един от най-големите таланти на България, прославила нашата страна и нашия град по всички точки на света. Надявам се тази сцена и тази трибуна да даде още много таланти на България и световното музикално изкуство", добави Иван Андонов.
Олга Борисова е родена на 28 юни 1941 г. в село Жиленци. През 1959 г. завършва гимназия в Кюстендил. Още като ученичка участва в училищния хор като солистка.
От 1964 г. е солистка на Ансамбъла за народни песни към БНТ и БНР, а по-късно на вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“.
Удостоена е със званието „Заслужил артист“, приз „Братислава“, „Златна лира“, лауреат е на много международни фестивали и конкурси.
През 1991 г. заедно с „Мистерията на българските гласове“ получава престижната американска награда за музика „Грами“. През 1994 г. името ѝ е включено в Световната енциклопедия за музика, издадена в Лондон.
Удостоена със званието Почетен гражданин на Кюстендил през 2006 г. През 2011 г. БНТ заснема документален филм за Олга Борисова със заглавие „Предопределеност“.
През 2018 г. на официална церемония в Национална галерия „Двореца“ в София министърът на културата Боил Банов й връчи престижната награда „Златен век”. Олга Борисова вече 15 поредни години бе председател на журито на Международния фолклорен конкурс „Пауталия”, чийто организатор е читалище „Братство 1869”.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)