Избрани Новини

30 000 медицински сестри не достигат у нас

80 процента от заетите в здравеопазването и социалните грижи са жени

В България има траен недостиг на медицински сестри, като те са едва 440 на 100 000 души население при средно 840 за Европейския съюз. Тези данни изнесе заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова на кръгла маса на тема „Пандемията от КОВИД-19 и влиянието й върху жените медицински специалисти в здравеопазването“.

За да достигне страната до средното равнище на ЕС, са й нужни още 30 000 медицински сестри. В същото време 80 процента от заетите в здравеопазването и социалните грижи са жени, а заплатите им са 30 на сто по-ниски от тези на мъжете. Акценти на форума бяха правата на работещата жена в условията на пандемия, заплащането и безопасните и здравословни условия на труд на жените в здравеопазването, както и насилието на работното място.

Според данни на КНСБ към 30 септември има над 14 400 потвърдени случаи на медицински персонал, заболял от КОВИД-19, като най-много – над 4800, са случаите сред медицинските сестри, а близо 4000 – сред лекарите. От синдиката алармират, че условията в цялото здравеопазване стават все по-тежки, ежедневието на всички работещи в системата става много трудно, а издръжливостта на медицинските специалисти е подложена на изпитание.

По данни на НСИ към края на миналата година медицинските сестри у нас са били под 29 000, като една пета от тях работят в столицата. Заплатите им варират от 550 до 1500 лева, като са по-високи в частните здравни заведения. В същото време от различни европейски държави предлагат на българските медицински сестри средно по 3000-4000 лева. Експертите очакват след около 10-15 години дефицитът на медицински кадри да достигне критична точка. Според тях държавата трябва да се намеси и да защити специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“, за да може професията да стане по-желана от кандидат-студентите.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)