Избрани Новини

Проф. Кожухарова: Затягане на мерките вероятно ще има по места

Високият брой смъртни случаи от COVID-19 в страната е обезпокоителен

Високият брой смъртни случаи от COVID-19 в страната е обезпокоителен. Това коментира пред bTV проф. Мира Кожухарова. Тя припомни, че ваксинираните хора са изложени на по-малък риск от заболяване.

"Странно впечатление прави това, че дори в областите, в които заболеваемостта е много висока и над 500, броят на ваксинираните например вчера, е малък, което е учудващо", добави тя.

Проф. Кожухарова представи и анализ за месец септември, като обяви, че 88% от положителните случаи са на неваксинирани хора.

"От болнично лечение са имали нужда над 15 000 души, като близо 93% не са имунизирани", добави тя.

Кожухарова поясни, че сред починалите ваксинирани няма млади хора. Освен това според нея мерките се спазват, но най-добрата защита е ваксината.

Съветникът на здравния министър коментира, че вирусът се разпространява основно от болни хора.

Затягане на мерките вероятно ще има по места, където се е увеличил броят на заразените, както в Габрово, каза още експертът.

Проф. Кожухарова показа и кривата на четвъртата вълна, като обясни, че тя се движи по-бавно в сравнение, с миналата, въпреки че има много случаи.

Относно фалшивите сертификати специалистът поясни, че цената има варира между 200-300 лв. и според нея Българския лекарски съюз трябва да се включи, за да се предотврати нарушаването на закона.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)