Избрани Новини

Пет свлачища в областта ще бъдат обследвани по проект на МРРБ

Животът

04-10-2021, 11:43

Снимка:

МРРБ

Автор:

velikotarnovo.utre

Всичко от Автора

На територията на близо 7 хиляди дка свлачища в страната са изградени 345 геодезически репери, 152 пиезометрични и 47 инклинометрични сондажни колони по проект „Превантивни дейности чрез изграждане /възстановяване на контролно-измервателни системи в регистрирани свлачищни райони” на МРРБ.

Съоръженията са съставна част от 16 нови и 10 съществуващи контролно-измервателни системи на свлачища. Общо 26 свлачища са включени в обхвата на проекта, като 5 са в област Велико Търново. Те се намират в  с. Дединци (община Златарица), в с. Джулюница (община Лясковец, в с. Железарци (община Стражица), в с. Кесарево (община Стражица) и в с. Николаево (община Стражица).

Общите цифри по проекта сочат, че са изградени и допълнени 16 нови и 10 съществуващи геодезически мрежи, 20 нови и 1 съществуваща хидрогеоложки мрежи и 9 нови мрежи за проследяване на деформациите. Така изградените измервателни системи ще дават актуална информация за скоростта на движение на свлачищата и ще послужат за извършване на анализи за механизма на развитие и обхвата на протичащите геодинамични процеси, данни, необходими на компетентните органи за вземане на правилни решения и за предприемане на действия за ранно предупреждение, оповестяване и други превантивни действия за недопускане на бедствени и аварийни ситуации, застрашаващи живота и здравето на хората.

Проект „Превантивни дейности чрез изграждане/възстановяване на контролно-измервателни системи в регистрирани свлачищни райони” се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз и Европейски структурни и инвестиционни фондове. Стойността му е 2 500 924,00 лв., от които 2 125 785,40 лв. са от европейско финансиране, а националното съфинансиране е в размер на 375 138,60 лв.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов