Избрани Новини

Започва сондаж на минерален извор в Дупнишко

Сондирането е на дълбочина около 1000 м

Сключен е договор с фирма-изпълнител за стартиране сондажа за новооткрит минерален извор в района на дупнишкото село Бистрица, съобщи БНР. Сондирането е на дълбочина около 1000 м. 

След проведена процедура по избор на изпълнител с прогнозна цена за около 650 хил.лева поръчката беше спечелена от лицензирана за такава дейност и технология и специализирала се в такъв тип сондиране фирма от Асеновград. До дни стартират същинските сондажни дейности в Бистрица.

Двугодишни проучвания в района показаха наличието на минерална вода с температура около 60-градуса на дълбочина 900-1000 метра с дебит между 45-50 л/сек. 

Първоначално ще реализират между 20-25 л/сек от дебита. Подобно минерално находище и експлоатирането му ще промени изцяло интереса към района чрез развитието на балнео и спа туризма, което от своя страна ще повиши икономическия растеж с разкриване на работни места и възможности за различни бизнес-начинания, казват от местната управа. 

От месеци цената на терените в Бистрица се е вдигнала два-три пъти, а търсенето е голямо, коментира кметът Кирил Огненски. В началото на идната есен сондажът трябва да е готов, това пък обяви кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов