Избрани Новини

Проф. Анастас Герджиков: Не съм партиен кандидат, очаквам подкрепата на всички граждани

Той бе издигнат от Инициативен комитет като кандидатура за президент на предстоящите избори на 14 ноември

Моята цел е да върна нормалността в политическите отношения, да помогна за обединението на всички българи и за единството на нацията. Това каза проф. Анастас Герджиков, издигнат от Инициативния комитет като кандидатура за президент на предстоящите избори на 14 ноември,

"За мен е наистина чест, гордост и отговорност да застана пред вас. Приех тази номинация, защото вярвам, че всеки от нас в даден момент в живота си трябва да плати цената за това, което е получил от Родината, от сънародниците и приятелите си. Трябва да върне поне малко от това, което е получил. Аз не съм политик, не мисля и да говоря като политик. Предполагам, че няма и да се превърна в политик. Аз съм българин като вас, който е готов да поеме отговорността, да плати цената за това и да помогне поне малко за обединението ѝ. Когато казвам да се обединим, нямам предвид политиците и партиите, а имам предвид хората и нацията“, заяви Герджиков.

"Моята цел е да върна нормалността в политическите отношения, да помогна за обединението на всички българи и както е казано в Конституцията – единството на нацията. Аз не съм партиен кандидат, партиен член и няма как да бъда привърженик на една определена партия, особено пък ако бъда избран за такъв обединяващ пост. Очаквам подкрепата на всички граждани, които припознаят в нуждата от това да си протегнем ръце спасението от тази ситуация. Тя вече се спомена – три пъти избори за една година и очевидно политическа криза, в която виждаме всеки път разпокъсан парламент, ожесточена омраза между партиие и невъзможност за съставяне на правителство. На това трябва да противопоставим един спокоен дебат и обединение по най-основните теми“, посочи Герджиков.

"Понеже през последните два дни имаше много възражения срещу тази дума, нека да кажем какво се разбира под това. Обединение в парламента не означава всички партии да станат едно. Идеята на партиите е да представляват само част от българското общество. По същия начин обединение не означава да се съберат добрите и лошите, битите и биячите, нечестивите и почтените. Обединение е това да се разбираме поне по темите, по които пълен консенсус в българското общество, а не да стигаме до такова политизиране и противопоставяне на партиите, че те да не могат да се разберат дори по най-елементарни теми“, заяви той.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)