Избрани Новини

Какви са страничните реакции след трета доза ваксина срещу COVID-19

Животът

02-10-2021, 08:27

Снимка:

архив

Автор:

velikotarnovo.utre

Всичко от Автора

Реакциите след поставяне на трета доза иРНК ваксина срещу COVID-19 не се различават от реакциите след поставянето на предните две дози. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването на страницата си във Facebook.

През август Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) измени разрешенията за спешна употреба за ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna срещу COVID-19, за да разреши прилагането на допълнителна доза. Тя се прилага при лица със завършен ваксинационен курс с умерени до тежки имунокомпрометирани състояния.


На 22 септември FDA разреши допълнителна доза от ваксината на Pfizer/BioNTech 6 месеца след завършване на първичната имунизация сред лица на възраст на и над 65 години, изложени на висок риск от тежък COVID-19 или чиято професионална работа ги поставя във висок риск от заразяване с COVID-19.

Резултатите от клиничното изпитване, проведено от Pfizer/BioNTech, включващо 306 лица на възраст 18-55 години, показват, че нежеланите реакции след получаване на трета доза, приложена 5-8 месеца след завършване на 2-дозова ваксинация с иРНК, са подобни на тези, съобщени след получаване на доза 2. Тези реакции включват леко до умерена болка на място на инжектиране (локална реакция) и системни реакции като повишаване на телесната температура и временно общо неразположение.

В САЩ функционира платформата v-safe - доброволна, базирана на смартфон система, в която потребителите въвеждат информация за нежеланите реакции след ваксинацията срещу COVID-19.

В периода 12 август – 19 септември т. г. общо 22 191 души, регистрирани в v-safe, са съобщили, че са получили допълнителна доза ваксина срещу COVID-19. От тях 97,6% са с първична ваксинация с 2 дози иРНК, последвана от трета доза от същата ваксина. Сред тези, които са попълнили информация за здравословното си състояние за всичките 3 дози (общо 12,591 души, или 58,1% от всички), 79,4% и 74,1% съобщават съответно за локални или системни реакции след доза 3, в сравнение със 77,6% и 76,5%, които съобщават за местни или системни реакции след доза 2.

Тези данни показват, че след поставяне на допълнителна доза иРНК ваксина не се наблюдават нови неочаквани нежелани реакции.

Три са условията, за да се постави трета ваксина – да са минали 180 дни от втората доза, лицето да е над 18 години, а препаратът може да бъде единствено на Pfizer.

Средният брой на ваксинираните с трета доза у нас е около 200-250 души.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов