Днес е храмов празник на черквата "Покров Богородичен" в Слокощица

Ще се състои водосвет и Света литургия

Днес ще бъде отбелязан храмовият празник на храм "Покров Богородичен" в с.Слокощица, община Кюстендил. В 8.30 ч. - Утреня, в 9.30. ч. - Св.Литургия и водосвет за здраве и благословение на събралите се в храма християни и на жителите на селото.
За празника Покров Богородичен:
На 1 октомври 910 г. сарацините (араби) нахлули в пределите на Византийската империя и я подложили на тежко изпитание. Император по това време бил Лъв Мъдри (886-911).
Свети Андрей Юродиви с ученика си Епифаний се намирал по това време на всенощно бдение в цариградската църква Влахерна, където се пазела като скъпоценна реликва една от одеждите на света Богородица.
Било събота срещу неделя. Църквата била пълна с народ.
В 10 часа през нощта по време на всенощното бдение св. Андрей насочил погледа си нагоре и видял св. Богородица във въздуха. Тя била обкръжена от пророци, апостоли и ангели. Със своя омофор покривала богомолния народ и се молела за него на своя божествен Син.
Развълнуван от гледката, св. Андрей запитал тихо ученика си:
- Виждаш ли, брате, как света Богородица се моли?
Епифаний отговорил:
- Виждам, отче свети, и се ужасявам!
Това видение на двамата подвижници станало известно на богомолците в храма, а след това и на целия град.
По молитвите и покровителството на света Богородица арабите били прогонени от страната. А Църквата учредила празника "Покров Богородичен".


Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"