Избрани Новини

Ансамбъл "Пирин" подарява "Старо имане" на пловдивчани (видео)

Публиката на Благоевград ще може да го гледа на 4 и 5 октомври

Ансамбъл "Пирин" откри новия творчески сезон 2021/2022 г. с участия на два фестивала - "Добринишко лято" в Добринище и Първи фестивал "С хляб, вино и песен" в Симитли.
Днес публиката на Пловдив ще има възможността да гледа спектакъла "Старо имане", в който Ансамбъл "Пирин" претворява наследството на традиционния фолклор във въздействащо съвременно изкуство.
Първата част, "От мъка иде твойто име"q разгръща емоционалната атмосфера на песните и танците, посветени на освободителните борби в zгозападните български земи. Това е атмосферата на горест, но и на твърдост, на болка, но и на сила и човешко достойнство.
Втората част, "Хляб, сол и вино", поставя акцент върху основните метафори на живота и неговото утвърждаване. Пресъздадени са фолклорни образци от цялата етническа територия на България, в които се преплитат обреди и митология, труд и веселие.
Спектакълът е изграден по музика на Марин Големинов, Кирил Стефанов, Петьо Кръстев, Матьо Добрев, Данчо Радулов, Росен Генков.
Хореографияjd e kd Тодор Бекирски, Николай Цветков, Георги Гаров.
Претворен с вещина от творческия екип, фолклорът продължава да звучи актуално и да вълнува със своите дълбинни послания и жизненост.
Публиката на Благоевград ще може да гледа "Старо имане" на 4 и 5 октомври в концерти, посветени на 109 години от освобождението на Горна Джумая и Mразника на града - 5 октомври.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов