Избрани Новини

Областният управител посети ковид зоната в Кюстендил

Ситуацията в Ковид отделението към момента е сравнително спокойна

Областният управител инж. Александър Пандурски посети т.нар. Ковид зона в Медицинския център на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в Кюстендил. Областният управител се запозна на място с начина на обслужване на пациенти с коронавирусна инфекция, които се преглеждат безплатно в обособената за тази цел зона в медицинския център. Оттам здравните специалисти предписват съответното домашно лечение на лицата или при необходимост ги хоспитализират в болница.

Заедно с областния управител ковид зоната в Медицинския център посетиха също неговият заместник Георги Илинов и директорът на РЗИ – Кюстендил д-р Златко Величков.

В МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ инж.Пандурски разговаря с директора на здравното заведение д-р Александър Величков. „Ние сме осигурили всичко необходимо и не сме преставали да преглеждаме пациенти, които се нуждаят и идват при нас за помощ. Досега сме ги обслужвали и продължаваме да ги обслужваме в Ковид зоната“, коментира д-р Величков. Той обясни, че ситуацията в Ковид отделението към момента е сравнително спокойна. Има настанени за лечение 20 пациенти, трима от тях са в реанимация, а има и няколко души също в по-тежко състояние. През центъра с ковид инфекция преминават някъде към 10-ина души на ден.

Две са откритите ковид зони на територията на област Кюстендил – в Медицинския център „Д-р Никола Василев“ - Кюстендил и в Медицински център „Св.Иван Рилски - 2003“ - Дупница. Зоната в Дупница обслужва 6 общини - Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Рила и Кочериново.

Целта на обособените зони е да се ползват за лечение на хора с доказан COVID-19, които ще бъдат безплатно преглеждани и лекувани. От здравните специалисти болните ще могат да получат безплатна рецепта, за да се лекуват вкъщи. От Министерството на здравеопазването са осигурени и пулсоксиметри, които, при необходимост ще бъдат раздавани на болните, за да си измерват кислородната наситеност вкъщи. В ковид зоните гражданите отиват без направление от личния лекар.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов