Избрани Новини

Диригентът Павел Балев е носител на Национална награда "Акад. Марин Големинов"

Павел Балев е главен диригент на оркестъра в Баден-Баден

Носителят на Голямата награда "Акад. Марин Големинов" за 2021 година за принос към изминалия музикален сезон и за специално отношение към българската музика е именитият български диригент Павел Балев. Това стана ясно на церемония по връчване на Национална награда за принос в музикалното изкуство "Акад. Марин Големинов" в художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил, информира БНР.

Павел Балев в момента е главен диригент на оркестъра в Баден-Баден. От тази година той оглавява още един немски оркестър, а от 2022 г. ще бъде главен диригент на Операта в Лимож.

Балев е в чужбина и не получи лично наградата си. Тя е в размер на пет хиляди лева и се осигурява от Община Кюстендил.

Съпътстващата награда тази година, по решение на журито не беше "Златен квартет", а "Златен ансамбъл". Получи я камерен ансамбъл "Орфей" с диригент Райчо Христов, който е и председател на музикалното сдружение "Марин Големинов". Наградата е в размер на 2 хиляди лева, осигурени от местна фирма.

С връчването на наградите беше официално открит сезон 2021/2022 на музикалното сдружение "Марин Големинов". Поводът за събитията е 113-та годишнина от рождението на акад. Марин Големинов. 

Националните отличия се връчват в Кюстендил за шеста поредна година. Журито тази година е председателствано от акад. Георги Минчев

Организатори на събитието са Община Кюстендил, Музикално сдружение "Марин Големинов" и наследници на академик Големинов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов