Избрани Новини

България участва на Световното ловно изложение в Будапеща

ЮЗДП е организатор на представянето на страната ни

От 25 септември до 14 октомври унгарската столица Будапеща е домакин на Световното ловно изложение под мотото „В едно с природата”. Това се случва половин век след проведеното тук през 1971 г. Световно ловно изложение и 40 години – след ЕКСПО 81, домакин на което беше България.
Страната ни участва със собствен щанд на площ от 250 кв.метра. На него 6-те държавни горски предприятия показват богата сбирка от общо 190 трофея от различни видове дивеч, добити както през 80-те години на миналия век, така и през последните ловни сезони. Най-впечатляващ и с най-висока оценка по системата CIC- 273,60 точки е трофеят от благороден елен. Отстрелян в далечната 1988 г. в района на Силистра, той вече 33 години е световен рекорд, което е показател за добрата генетична база на популацията в страната. Експозицията включва и трофеят от дива свиня, добит през 1986 г. в „ДЛС Кормисош” с оценка 158,20 т. по CIC, който в продължение на 30 години беше световен, а към момента е национален рекорд. В списъка от елитни трофеи е и този от сръндак, отстрелян в „ДЛС Тервел” през 2020 г. с предварителна оценка от 232,12 точки, който е национален рекорд и със заявка да е сред топ 10 в света! Национален рекорд е и трофей от елен лопатар с 208,22 точки, добит отново в „ДЛС Тервел” през 2016 г.
На изложението са представени и 41 броя паднали рога основно от благороден елен, данните от които носят важна информация за качеството на популацията и правилното стопанисване на този вид в страната. Посетителите могат да се запознаят и с възможностите за лов и почивка в България.

Изложението „В едно с природата“ е включено в Патронажната програма на Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE) и е едно от най-големите с природна тематика тази година. То се провежда в среда, предварително осигурена по най-добрия начин срещу COVID-19 и демонстрира съществената роля на лова в опазването на природата в Европа и целия свят. Изложението е комплексна, наподобяваща музей „атракция“ с много послания за посетителите. Всяка от темите, които засяга, носи в себе си много важно послание към всеки един от тях независимо дали е ловец, любител на гората, риболовец, колоездач или просто човек. Това събитие представя ролята на лова и многоликата връзка между хората и природата – спомен, все още жив в съзнанието на много съвременни ловци, любители на природата и хора, грижещи се за опазването на дивия свят.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)