Избрани Новини

Кюстендилци ще почистват река Струма

Акцията е в 10 часа, в слънце или дъжд

Днес загрижени за природата кюстендилци ще се съберат на бреговете на Струма в района на Кюстендил в 10.00 часа и за един ден ще се опитат да извадят  колкото се може повече от натрупаните по бреговете на реката отпадъци. 
С обединени усилия на община Кюстендил и на много съмишленици от района ще се осигури  добра организация, място за паркиране, материали за почистването, извозване и депониране на събрания боклук.
От миналата година организаторите от harmonica organic food са се захванали да намерят  решение на проблема с ужасното замърсяване на Струма и са на път да се справят. Сега имат  нужда от много хора, с които да изчистят натрупания боклук.
"Преди година Методи от Хармоника, заедно с двама приятели, започнаха да отделят време и да събират боклука от Струма до село Долна Гращица. Постепенно се включиха още хора, примерът на Методи ни увлече и сега екипът на Хармоника прави всичко възможно, за да спрем източниците на нови отпадъци към реката и да изчистим тези, които са вече там. Редовно ви разказваме за тези усилия в сайта ни и социалните мрежи. Срещнахме много подкрепа и много активни хора на място, с които сме сигурни, че нещата ще се случат и най-сетне Струма да потече чиста, а Мето и приятелите му да се захванат с друго.
Надяваме се, че това ще е и пример за много други хора в България и ще мотивира и други организации да се обединят и да се справят със замърсяването на реките там, където живеят и работят.
В работата ни в Хармоника винаги търсим най-отговорните решения, независимо дали е за чиста храна или за чиста река, за да можем да даваме пример с действията си и на другите.
Ще ви очакваме на 26 септември. Доведете деца, приятели, роднини, колеги. Трябва да сме много, за да се справим".
Ето и кои са пунктовете, на които ще ви очакват:
Пункт 1 – под Конявски мост срещу бензиностанция СТРУМА ПЕТРОЛ. Местоположение: https://goo.gl/maps/RmVMJ4DfiswEYoi1Пункт 2 – при помпената станция.
Пункт 2 - при помпената станция
Местоположение: https://goo.gl/maps/NZjsoHJP9CkAu8zL9
Пункт 3 – под Тръновлажкия мост.
Местоположение: https://goo.gl/maps/VLNQhcM1qe6rLRGZ6
Носете по-плътни ръкавици, тъй като наличните на пунктовете ще са за еднократна употреба;
гумени ботуши или обувки, с които да можете да влизате в кал и вода – за всеки случай, все пак ще се чисти река; материали по ваша преценка, които ще ви помогнат при събирането на отпадъка - рибарски кепчета, хващачи за боклуци.
Осигурени на място по пунктовете ще са еднократни ръкавици, предпазни медицински маски, чували за събиране и сортиране на отпадъците.
Ще се чисти разделно. Пластмасовите и стъклени отпадъци ще се събират в отделен цвят чували и ще бъдат транспортирани до пунктовете за вторични суровинии в Кюстендил. Със средствата ще се подкрепи Детското отделение на МБАЛ - Кюстендил.
Битовите и всички останали нерециклируени отпадъци също ще имат свой цвят чували и ще бъдат транспортирани към съответното депо за боклук.
В най-замърсените участъци ще се действа със специализирана техника от Община Кюстендил.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)