Избрани Новини

В Банско откриха изложбата "Доломити" на фотографа Густав Вилайт

Тя е част от Банско Филм Фест и може да се разгледа до 30 септември

От днес в НЧ "Н.Вапцаров" в Банско може да се разгледа изложбата "Доломити" на италианския фотограф Густав Вилайт. Тя е част от Банско Филм Фест и може да се разгледа до 30 септември.
„В моята работа няма никакво пророческо намерение. Природата е една непрекъсната последователност на разцвет и изсъхване и дори човек никога да не включва себе си, ние сме потопени в нея, ние сме част от природата".
Според Имануел Кант, внушително е чувството на озадаченост, което човек изпитва пред величието на природата в покой, а още повече в миговете на нейното плашещо въздействие, когато всеки от нас усеща колко е малък, крехък и незначителен. В същото време, точно защото осъзнава това, човекът интуитивно усеща безкрайността и осъзнава, че душата притежава способност, превъзхождаща сетивата. Доломитите, един удивителен фрагмент от алпийските планини, са наистина възвишени.
Пейзажът не съществува: има небе, облаци, симетрия, огледални гледки, скали, живот. Не само самота и дезориентация – съществува приключение, смел опит за пренареждане изображенията на места, лица или сгради, вплетени сред антропология и география. Неслучайно Густав Вилайт се съсредоточава върху своя Guworld - светът, уловен от Густав, който се изразява в моментни снимки, които от своя страна унищожават ефимерното и ни потапят във вечността. Но бъдете внимателни - нищо няма да ви бъде спестено с този начин на действие и творчество. Обърнете внимание - във фотографиите на Густав присъства съблазназнителната нежност на настоящето, но при по-задълбочен поглед, личат и някои пукнатини, които
предизвестяват, както бръчките на лицето, разпада на живота и на историята.
Густав Вилайт е роден в Брунико и е израснал в Корвара в Алта Бадия, в Доломитите. Завършва обучението си в „F + F Schule für Kunst und Design“ в Цюрих, придобивайки технически умения, които ясно личат в ползваните средства, подкрепящи вродената му поетична визия за света.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов