Избрани Новини

Монаси обжалват заповед за затваряне на Копиловския манастир

Делото е насрочено за понеделник в Административния съд в Кюстендил

Монасите от новостроящият се манастир „Благовещение“ в село Копиловци, община Кюстендил, обжалват заповед на кмета на общината Петър Паунов, с която манастирът е затворен, информира БНР. Делото е насрочено за понеделник (27 септември) в Административния съд в Кюстендил.

Заповедта на кмета на общината за забрана за ползването и експлоатацията на манастира е от 16 април на база проверка, извършена от техническата служба при Общината, на 23 февруари. В нея е констатирано, че обектът се ползва, без да е приет по реда на чл. 177 от ЗУТ.

Монасите протестират заповедта с мотив, че тя възпрепятства възможността храмът да се завърши напълно и да се въведе в експлоатация.

Повече от година манастирът е обект на недоразумения. Проблемите започнаха, когато монасите прогониха игумена си отец Касиан с мотива, че той трябвало да се „пенсионира“. 

Монашеското братство от село Копиловци беше известно с това, че не признава промяната на календара от 1968 година и се придържа по стария църковен канон. Заради различията си със Светия синод манастирът се самоиздържа чрез земеделски труд и не получава субсидии от Синода.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов