Избрани Новини

Осигурени са достатъчно дърва за огрев в ДГС "Симитли"

Търсенето се засилва през октомври и ноември

4873 домакинства в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и Пазарджишка вече са осигурили отоплението си за зимата.

До края на август са закупени 35 846 пространствени кубически метра дърва за огрев от териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие. Най-силно е търсенето в района на „ДГС Елин Пелин”, където традиционно запасяването на населението се извършва целогодишно. Там над 8 000 пр. куб. метра са реализирани чрез директни продажби от склад.

В „ДГС Разлог” домакинствата са закупили 3178 пр. куб. метра директно от склад, в „ДГС Земен” – 2931 пр. куб. метра и в „ДЛС Дикчан” – 2905 пр. куб. метра.

За поредна година ЮЗДП още през март създаде организация за своевременно снабдяване с дърва на жителите на населените места съобразно ежегодното потребление.

По традиция обаче, особено в Благоевградска област, където са основните количества дърва, .

Два са начините, по които домакинствата могат да осигурят отоплението си – чрез директна продажба от склад по одобрени ценоразписи или чрез продажба на корен. При продажба от склад средната цена на пространствен куб.метър при широколистните видове е 44,61 лв., а при иглолистните 28,76 лв. Върху всички посочени цени се начислява 20% ДДС. Купувачите заплащат също разходите за транспорт, товарене и разтоварване на дървесината.

Освен директни продажби жителите на малките населени места, които са включени в изготвените от кметовете списъци, могат сами да си добият дърва срещу заплащане на такса на корен. Това е най-евтиният вариант, като средната цена при широколистните е 18.30 лв. на пространствен кубик и 9 лв. - ако са иглолистни.

В този случай обаче човек поема цялата работа и разходите по отсичането, цепенето и транспорта и затова много хора се отказват от тази възможност.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)