Избрани Новини

Хотелиерите в Банско са оптимисти за новия зимен сезон

За основен приоритет ресторантьорите определят безопасността на туристите

Туристическият бизнес в Банско се подготвя за новия сезон. Хотелиери и ресторантьори твърдят, че мерките се спазват и работят по международния сертификат за сигурност "чисто и сигурно", информира БНТ.

Собствениците на хотели и заведения настояват отсега да имат яснота при какви ограничителни мерки ще работят, както и какви компенсации ще получат.

Хотелиерите в Банско са оптимистично настроени за новия туристически сезон. От Съюза на туристическия бизнес твърдят, че сред основните им притеснения е времето, с което разполагат, за да реагират при нови ограничения.

"Да не се затваря от днес за утре. Да се знае при съответните мерки, какви са последващите събития, които ние очакваме, съответно и да предприемаме, защото браншът е много чувствителен и работната ръка е изключително ограничена. Нашият бранш стана, поради тези причини, неатрактивен и нежелан", заяви Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско.

По думите на Бистрин конферентният туризъм страда най-тежко заради ограниченията.

"В момента не може да провеждаме тиймбилдинги, не може да провеждаме събития. А това са усилия, положени от наша страна, за да договаряме външни пазари сме положили усилия. Всичко това пропадна. Нашият бранш е силно ощетен", допълни Малин Бистрин.

За основен приоритет ресторантьорите в курорта определят безопасността на туристите. Това е и причината за високия брой ваксинирани срещу COVID служители.

"Така че единствено хора, които се наемат, външни персонали, предполагам, че ще бъдат достатъчно разумни да извършат този акт, с който едно, че гарантират здравето и спокойствието на себе си и на семействата, така и на гостите, и на работодателите си", каза още Юлия Попова, управител на заведение.

Резервации за новия сезон все още няма. Но от Съюза на туристическия бизнес са си поставили за цел привличането на туристи от Централна Европа, които не са сред традиционните посетители на курорта. Заради повишаването на цената на тока е възможно и цените на услугите в курорта да поскъпнат.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)