Избрани Новини

България отбелязва 113-годишнината от Независимостта във Велико Търново

Мисия

17-09-2021, 14:02

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Велико Търново ще бъде национален център на честването на 113-годишнината от Независимостта на България, обявена на 22 септември 1908 година в Старата столица. По традиция почитането на едно от най-значимите в новата българска история събития ще се състои с поредица от събития и ритуали, организирани съобразно действащите противоепидемични мерки.

Празничната програма започва със Света литургия, която ще бъде отслужена от великотърновския митрополит Григорий в черквата „Свети Четиридесет мъченици“. Началото на службата е в 7,30 ч. В двора на храма ще бъдат поднесени цветя на гроба на цар Калоян и на плочата на Независимостта, ще бъде пресъздадено и възвестяването на голямото събитие с царския манифест на Фердинанд.

В 10,30 ч. на Двореца на Царевец ще се състои официалният военен ритуал по издигане на българското национално знаме. По традиция от Двореца ще прозвучи и празничното слово на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Отслужен ще бъде празничен благослов. На Пирамидата на Независимостта ще бъдат поднесени венци и цветя.

В 11,30 ч. от площад „Цар Асен I“ пред Царевец до паметника „Майка България“ ще премине дефилир на военни оркестри. Почетена ще бъде и паметта на бележитите българи, дали живота си за Освобождението, Съединението, Независимостта на България и войните за национално обединение, чийто символ е паметникът „Майка България“.

Заради противоепидемичните мерки Тържествената заря-проверка тази година няма да се състои.

Кулминация на празничната програма ще е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена в 20,15 ч. и ще се наблюдава от площад „Цар Асен I”.

В 21,00 ч. небето над Велико Търново ще бъде обагрено от фойерверки, които ще бъдат изстреляни от района на паметника на Асеневци.

Организаторите от Община Велико Търново, НВУ „Васил Левски“, Регионален исторически музей и Великотърновска Света митрополия уточняват, че през целия ден на 22 септември великотърновци и гостите на града могат да почетат Независимостта, поставяйки цветя както на Пирамидата на Царевец, така и на паметниците на българските герои.

В навечерието на Независимостта ще се състои празничен шоу-спектакъл на военните оркестри. Концертът е от 19,00 ч. на 21 септември в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. Входът е свободен.

Съпътстващо събитие е и Детска анимация на National Geographic Kids, което ще се проведе в парк „Марно поле“ от 11,00 до 18,00 ч. навръх 22 септември.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)