Избрани Новини

Начало на кампанията по гроздобер на територията на област Благоевград

Областният управител Николай Шушков придружи вицепрезидента Илияна Йотова и министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при посещението им на лозовия масив на вила „Мелник“, в землището на с. Хърсово, община Сандански.
В откриването на кампанията за гроздобер участваха още ресорният аграрен заместник-министър Явор Гечев, председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев, кмета на община Петрич Димитър Бръчков, кметският наместник на село Хърсово Розалина Борисова, и ръководители на регионални структури на подчинение на МЗХГ.

Символични домакини на събитието бяха семейство Зикатанови, собственици на вила „Мелник“, които представиха на гостите производствените зали, лабораторията, в която изследват виното си и суровините, както и избата, в която съхраняват продукцията си.
Гостите се увериха качествата на реколтата и вината от регион и имаха възможност, заедно с кмета на община Сандански - Атанас Стоянов да се докоснат до магията на винопроизводството, като дадоха символично начало на кампанията по гроздобер.
С 20 % по-висок добив от грозде очакваме у нас тази година. Това заяви пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков. Той заедно с вицепрезидента на България Илияна Йотова участва в гроздобер в лозовия масив на вилата.
Аграрният министър съобщи още, че за месеците юни, юли и август от Държавен фонд „Земеделие“ са изплатени близо 12,5 млн. лв. на производителите в сектора по различните мерки на Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (2019-2023 г.). Браншът се предвижда да бъде подпомогнат и чрез Ковидмерките, за прилагането на които бе осигурен финансов ресурс с актуализацията на бюджета.
Вицепрезидентът на България Илияна Йотова пожела на българските винопроизводители да продължават да спазват качеството, за да отговарят на очакванията на европейските потребители.
По време на посещението се проведе среща с представители на бранша, на която бяха коментирани възможностите за разширяване на пазарите за винопроизводителите, както и целевото подпомагане на сектора.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов