Избрани Новини

Проф. Илко Гетов: България катастрофира по отношение на ваксинационното покритие

Общество

16-09-2021, 10:16

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Илко Гетов: Наличието на паралелна търговия не е новина

Ако 100% от населението беше ваксинирано, днес починали от COVID-19 нямаше да има

"Ваксинираната част от българското население е защитена. Ако 100% от населението беше ваксинирано, днес починали от коронавирус нямаше да има", посочи пред bTV проф. Илко Гетов - представител на Европейската агенция по лекарствата. "В Исландия от месец май няма нито един починал от коронавирус, защото там населението е 90% ваксинирано", даде пример той.

Тези, които са ваксинирани по-отдавна, запазват своята защита, смята проф. Гетов. "Говори се и се обсъжда, вече има даже подадени документи за анализ, за трета доза от една от ваксините. Тази трета доза е 6 до 8 месеца след изпълването на ваксинационния курс, за определени групи пациенти, които са с рискови фактори и хронични заболявания", обясни той. По думите му има леко намаление на имунната ефикасност по отношение на "Делта" варианта, но в крайна сметка ваксинацията е най-ефективния начин за предпазване от коронавируса.

"За съжаление, България на фона на Европейския съюз, катастрофира по отношение на ваксинационното покритие", коментира представителят на Европейската агенция по лекарствата. "Има 8 държави в ЕС, които са взели национално решение да поставят трета доза на определени групи пациенти. Това са държави като Франция, Германия, Австрия, както и Гърция. Те са си решили проблема с ваксинирането на голяма част от населението и искат да са сигурни, че няма да има пробив", посочи проф. Гетов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)