Избрани Новини

Нанков: При управлението на ГЕРБ незаконно строителство на "Хемус" не е имало

Той е категоричен, че за всички лотове, по които се е строяло, е имало необходимите разрешения

Ако има незаконно строителство на АМ "Хемус", то е извършено от "Автомагистрали" ЕАД. Магистралата е цялостно планирана с обозримия срок 2024 г. Подготвителните дейности в един огромен линеен строителен обект отнемат около 80% от времевият етап за завършването на проекта. Това заяви в студиото на "Taзи сутрин" по bTV бившият регионален министър Николай Нанков.

"Магистралата в участъците "Боаза", "Белокопитово", "Буховци" се строеше и вече беше пусната през 2019 г. От пътен възел "Боаза" до разклона за Ловеч и Плевен всички строителни разрешения бяха издадени, бяха направени подробни устройствени планове (ПУП) и започна реалното строителство. Във всички останали отсечки бяхме на етап започване на строителство в рамките на 2021 г.", добави той.

Нанков е категоричен, че за всички лотове, по които се е строяло, е имало необходимите разрешения.

"За 4, 5 и 6 етап има готови проекти, приети в АПИ. ДНСК са подали грешни данни. За 7, 8 и 9 също има готови идейни проекти, там ще се променя трасе. В рамките на две години предстои завършването на четирите важни процедури по ПУП, отчуждаване, проект и разрешение за строеж в участъка между Велико Търново и Търговище", каза още бившият регионален министър. Нанков заяви, че по време на управлението на ГЕРБ незаконно строителство по АМ "Хемус" не е имало и че по 4, 5, 6, 7,8 и 9 участък не е строено, а са извършвани подготвителни дейности. Той отрече твърдението на служебният регионален министър Виолета Комитова, че са завършени 4% от магистралата, но са изплатени 71% от парите. Под 35% от стойността на АМ "Хемус" са дадени като аванс, обезпечени с банкови гаранции и застраховки. Преди три седмици АПИ изплати малко над 35 млн. лв. за извършени строителни дейности към "Автомагистрали" ЕАД", добави той.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов