Днес е Световен ден на красотата

Отбелязва се по инициатива на Международния комитет по естетика и козметология

Днес отбелязваме Световния ден на красотата. През 2003 г. Международният комитет по естетика и козметология започва инициативата по отбелязването му.

Комитетът e водеща престижна световна организация в областта на естетиката и козметологията. Основан е в Брюксел през 1946 година. Има свои подразделения в 33 страни.

По повод Деня на красотата в много градове и страни на 9 септември се провеждат конкурси за красота. Първият конкурс за красота е организиран в Белгия през септември 1888 г., а първият конкурс “Мис Свят” се провежда в Лондон през 1951 г.

"Красотата е присъща на всичко здраво", пише Фьодор Достоевски. „Тя е хармония, в нея е залогът на успеха, тя въплащава човека и човешките идеали. Ако хората съхранят идеала за красота и потребността от нея, значи има и нужда от здраве и хармония, които гарантират развитието на този народ", казва още руският писател. В романа си „Идиот” Достоевски казва: „Красотата ще спаси света”. Дали това е така, ще оставим на вас да решите!

Честит ви празник! Всеки носи красотата в себе си - външна или вътрешна. Но каква радост е, когато освен външната откриеш вътрешната красота на човека край теб - на приятеля, колегата, съседа... Потърсете я и ще бъдете щастливи!Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"