Избрани Новини

С изложба и концерт Благоевград празнува Съединението

В 11:30 часа в музея ще се открие изложба "100 години Освобождение на Добруджа“

Община Благоевград ще отбележи тържествено 136 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Церемонията по полагане на цветя в знак на почит и признателност към родолюбивото дело на посветилите се в борбите за свобода и национално единство, ще бъде от 10:30 часа пред Паметната плоча на загиналите за свободата и независимостта на България, която се намира пред зала „22 септември“.
В 11:30 часа в Регионалния исторически музей ще се открие изложба „100 години Освобождение на Добруджа“. Изложбата проследява развитието на Добруджанския въпрос от неговото възникване с подписването на Санстефанския договор от 3 март 1878 г., когато Румъния получава Северна Добруджа като компенсация за участието й във войната до 7 септември 1940 г., когато е подписана Крайовската спогодба, според която Южна Добруджа се връща в пределите на България. За реализиране на изложбата е използван богат архивен материал – снимки и документи от фондовете на Историческия музей – Тутракан, Регионалния исторически музей – Добрич, Националния военноисторически музей, Военноморския музей – Варна, Регионалните исторически музеи в Русе, Разград, Добрич и Силистра, ЦВИА – В.Търново, архивите в Силистра и Русе и др.
В 19:30 часа в Летния театър в квартал „Вароша“ музикален моноспектакъл „Завръщане“ ще изнесе певецът Тодор Трайчев. Половинката от популярния преди години дует Мариана и Тодор Трайчеви е обещал много песни, настроение и обич към публиката на Благоевград - градът, откъдето започва пътят му към голямата сцена.
Входът за концерта е свободен.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)