Избрани Новини

Проф. Тодор Кантарджиев: Мерките не са навременни

"Пропуснахме 100 златни дни", смята той

"Мерките, за да имат ефект, трябва да бъдат навременни. Не мога да кажа, че настоящите са навременни, защото пропуснахме 100 златни дни", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS проф. Тодор Кантарджиев, консултант към Столична община по повод новите противоепидемични мерки. Той добави, че през тези дни е трябвало да се разяснява допълнително какво ще последва през есента, за да се засили ваксинацията.

Професор Кантарджиев заяви, че не привърженик на забрани, рестрикции и задължаване, но е за разясняване на ситуацията, за да се достигне до разбиране от нуждата за ваксинация.

Специалистът сподели, че се наблюдава значителен ръст на заболелите и хоспитализираните, а има и много, които не се регистрират, което е опасно за предприемане на адекватни и коректни мерки.

Професорът най-много се притеснява, че новите варианти на вируса поразяват младите хора и децата, но подчерта, че бременните не бива да се притесняват за плода, защото заразата не се прехвърля.

Проф. Кантарджиев бе категоричен, че персоналът в лечебни заведения, домове за грижи и всички подобни места трябва да се ваксинира, но да не се подхожда със задължение, а с убеждаване.

Относно новите варианти на коронавируса и ваксините, вирусологът заяви, че те действат, но в по-малък процент, а за най-новия вариант той подчерта, че не се разпространява бързо, но също ваксините по-малко му действат. 

Проф.Тодор Кантарджиев бе категоричен, че мутации ще продължава да има, но важното е да се продължава с ваксинацията, като те ще продължават да се коригират така, че да могат да действат на новите варианти. А за третата доза той вярва, че е за хора с автоимунни заболявания и със слаба имунна система.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов