Триажен кабинет ще открият в Благоевград

Проведе се заседание на Общинския кризисен щаб

Възможността за поставяне на триажен кабинет в района на МБАЛ – Благоевград и болница „Пулс“ бе обсъдена по време на заседание на Общински кризисен щаб за превенция и реакция при евентуална зараза с коронавирус.
Срещата, която се проведена днес, бе ръководена от кмета на Благоевград Илко Стоянов.
В рамките на форума беше засегнат и проблемът с липсата на достатъчен брой медицински специалисти.
Кметът Стоянов пое ангажимент за съдействие, обещавайки да проведе срещи с медицинския персонал, който е на щат към Община Благоевград, като част от него евентуално да бъде насочен в помощ на лечебните заведения.
„Това, разбира се, може да се случи, само и единствено при желание на медицинските лица, няма механизъм, по който можем да задължим някого“, коментира Илко Стоянов.
Той допълни, че ще бъдат предвидени стимули за специалистите, които се съгласят да съдействат на лечебните заведения.
По време на срещата стана ясно, че Община Благоевград няма да предприема ограничителни мерки, различни от тези, разпоредени от МЗ, в това число, на този етап, не се предвиждат и такива на общинско ниво за ресторантьорския бизнес.
В заседанието на Кризисния щаб взеха участие председателят на ОбС Радослав Тасков, директорът на РЗИ – Благоевград Калоян Калоянов, представители на лечебните заведения в областния център, на РС „ПБЗН“ и на 01 и 02 РУ към ОД МВР – Благоевград.
Община Благоевград спазва всички противоепидемични мерки съгласно заповедите на министъра на здравеопазването.


Снимка на Деня

Щрихи от Плевен