Антон Гошев открива юбилейна изложба - живопис

Откриването е в галерията от 18.30 часа

Антон Гошев открива юбилейна изложба - живопис в Градската жудожествена изложба в Благоевград. Откриването е днес от 18.30 часа.

Антон Гошев е абстракционист, един от доказаните съвременни български художници, който е лесно разпознаваем с уникалния си и неподражаем художествен изказ. Изключително талантлив, той винаги успява да удиви със своите творби. Спечелил признанието както на публиката, така и на критиците, Гошев е един от авторите, които не рисуват просто картина, а с всеки замах на четката разказват история. Цветовете при него са ярки, формите символични, а внушенията многопластови. Платната преливат от позитивизъм и енергия, която се усеща в ярките контрастни цветове. В изложбата, която ще видите, цялата тази експресивност се балансира и от няколко почти монохромни произведения внушаващи медитативно спокойствие и философска одухотвореност. Гошев определя картините си като лирични абстракции с фигуративни елементи. „Обичам единствено да насочвам зрителя, останалото оставям на неговото въображение. Свободата е водещото нещо в изкуството”, казва творецът.
„Странни, причудливи и удивителни са пластическите търсения на този творец. Той като че ли е постоянно привличан от мечтата – мечтанието за него очевидно е образно превъплъщение на сънуваната реалност“, казва за него Иван Гранитски в един свой художествен очерк за творчеството на Антон Гошев от 2004 г. в списание „Везни“, многозначно озаглавен „Ловецът на облаци“.
Антон Гошев е ловец не само на облаци, но и на образи. Той е ловец на мечти, на сънища, на метафори, на митове и легенди. От древността, през християнството, та до нашите народни вярвания той улавя умело в мрежите на своето творчество най-ярките, най-провокиращите, най-сюблимни образи и сцени. Тяхното превъплъщаване много наподобява сюрреалистичните сюжети в сънищата с една особена метафизика на пространства, граници, време.
Роден е през 1970 г. в Благоевград. Oт 1995 г. дo мoмeнтa Aнтoн Гoшeв имa десетки самостоятелни изяви в страната и чужбина. Учacтия в peгиoнaлни, нaциoнaлни и мeждyнapoдни излoжби, ĸoнĸypcи и плeнepи. Носител е на много награди и номинации. 
Антон Гошев завършва Югoзaпaдния yнивepcитeт “Heoфит Pилcĸи”, cпeциaлнocт “Πeдaгoгиĸa нa изoбpaзитeлнoтo изĸycтвo”. Члeн e нa Съюза на българските художници, секция “Живопис”, през 2004 г. получава наградата на СБХ за специализация и пребиваване в ателиетата на Cite des arts, Париж, Франция.

Автор е на двадесет самостоятелни изложби живопис – Благоевград, Кюстендил, Перник, Севлиево, София, Пловдив, Париж и Женева.
Специализация, работа и пребиваване в Сите интернационал дез' арт - Париж, Франция.
От 1990 г – 2021 г. участва в регионални, национални и международни изложби, конкурси и пленери.
Член е на Съюза на Българските художници, секция живопис от 1997 год.

Heгoви ĸapтини ca пpитeжaниe нa чacтни ĸoлeĸции в CAЩ, Maĸeдoния, Фpaнция, Πoлшa, Xъpвaтия, Итaлия, Kипъp, Hopвeгия, Бългapия, Бocнa и Xepцeгoвинa, Гъpция, Унгapия, Kипъp, Typция, Швeйцapия и във фoндoвeтe нa гpaдcĸитe гaлepии нa Πepниĸ, Блaгoeвгpaд, Бaлчиĸ, Bишeгpaд (БиX), Бoтeвгpaд и CБX-Coфия.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия