Донко Марков е фаворитът на "Пирин Фолк" в конкурса за изпълнители (снимки)

Фестивално и Журналистическо жури са единодушни в Конкурса за изпълнители

Конкурсът за изпълнителско изкуство на Пирин Фолк 2021 и награждаването за първи път се проведоха в една вечер тази година. Победителите станаха ясни веднага след края на конкурсната част и призовете бяха връчени. Вечерта премина под знака на силни емоции и вълнения, а Фестивалното и Журналистическо жури бяха единодушни в избора си за най-добро изпълнение.
15 артисти премериха сили в надпреварата за изпълнение на живо на песни от македонската фолклорна област. Хореографиите бяха поверени на Ансамбъла за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ с главен художествен ръководител Гергана Костадинова, Ансамбъла  „Македонци“ с ръководител Иван Занчев и ТС „Празник“ с ръководител Михаил Митрев.
Фестивалното жури бе в състав проф. Венцислав Димов, Надежда Захариева, Димитър Динев, Атанас Стоянов, Севдалина Спасова, доц. Генчо Генчев и Милан Завков.

Ето и победителите в Конкурса за изпълнителско изкуство на Пирин Фолк 2021:
I-ва награда на Фестивалното жури:
Донко Марков – „Море три години“
/музика: народна; текст: народен; аранжимент: Йордан Данев/

II-ра награда на Фестивалното жури:
Петя Панева – „Ой, Гюрошице“
/музика: народна; текст: народен; аранжимент: Димитър Христов/

III-та награда на Фестивалното жури:
Християна Гогева – „Пандура девойка“
/музика: народна; текст: народен; аранжимент: Валери Димчев/

Награда на Журналистическото жури:
Донко Марков – „Море три години“
/музика: народна; текст: народен; аранжимент: Йордан Данев/

Награда на Фен Фолк ТВ:
Антонио Симеонов – „Белото Марийче“
/музика: народна; текст: народен; аранжимент: Здравко Георгиев/

За доброто настроение на всички се погрижи носителката на 5 награди от миналогодишното издание на Пирин Фолк и победителка в Детски Пирин Фолк – Василиа Петрова. Младата изпълнителка изненада гостите в Летния театър и пред малките екрани със специална програма с подбрани песни и самата тя се включи в хореографията заедно с танцьорите.
Изключително впечатляващо бе и представянето на Йордан Митев – звездата от Северна Македония. Талантливият изпълнител е много харесван от българската аудитория, но за първи път на Пирин Фолк 2021 той се изяви на голяма сцена у нас. През цялото време публиката не спря да аплодира изпълненията му и да пее заедно с харизматичния артист и музикант.

На 29 август ще се проведе Конкурса за нова авторска песен, в който ще се изявят 15 артисти. Специален гост ще е любимата изпълнителка Цветелина. Конкурсът за нова авторска песен на Пирин Фолк 2021 ще се излъчи на живо по 4 национални телевизии БНТ 1, БНТ 4, Фен Фолк ТВ, Фен ТВ, 2 радиостанции – радио Зорана и радио Белла, както и в официалния YouTube канал и facebook страницата на Фен Фолк ТВ.

Организатори са Община Сандански, Фен Фолк ТВ и Мюзик Медия Клъстер.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен