Избрани Новини

Президентът отличи видни кюстендилци

Почетния знак получиха народната певица Олга Борисова и хореографът Димитър Манов от Соволяно

Президентът Румен Радев връчи Почетния знак на държавния глава на трима изявени дейци на културата – народната певица Олга Борисова, хореографът Димитър Манов от Соволяно и доайенът на телевизионната режисура у нас Иванка Гръбчева.
Церемонията е израз на дълбоката признателност на нашето общество за Вашия талант, упорит труд и всеотдайност към каузата за духовен просперитет на България, изтъкна президентът. По думите на държавния глава постиженията на отличените са олицетворение на силата на българския талант, на българския жизнен дух и са вградени в ценностната система на народа ни.
Олга Борисова е българска народна певица, изпълнителка на песни от Кюстендилския край.Родена е на 28 юни 1941 г. в кюстендилското село Жиленци. От 1964 г. е солистка на Ансамбъла за народни песни към БНТ и БНР, а по-късно на вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“.
Удостоена е със званието почетен гражданин на Кюстендил през 2006 г.
Олга Борисова е почетен председател на журито на Международния фолклорен конкурс „Пауталия”.
Димитър Манов е роден на 22 август 1941 г. в китното кюстендилско село Соволяно.
Завършва Държавно хореографско училище, след което е приет с конкурс в Държавен ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев”, където работи до 1977 г. и бързо израства като солист-изпълнител.
Едни от най-запомнящите му се изпълнения са Младоженецът в музикално-танцовата картина „Тракийска сватба” и един от солистите в камерния танц „Левенти”.
Държавният глава каза в приветствието си на церемонията, че постиженията на отличените могат да се нарекат духовна мисия и мерило за съществен принос към нашето съвременно духовно развитие.


Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден