Избрани Новини

Стойчо Кацаров отговори на прокуратурата за COVID мерките

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров изпрати подробен и в края контриращ отговори на прокуратурата, след като по-рано ВАП го попита защо не се затягат мерките срещу COVID-19 и не се спазва плана за действие.

В 6 страници министър Кацаров дава подробен отговор по поставените въпроси и благодари на прокурора от ВАП за проявената загриженост, като писмото му е копирано и до главния прокурор Иван Гешев.

В случай, че предоставената информация не е достатъчна, Кацаров подчертава, че прокуратурата не бива да се колебае да поиска допълнителна и пише: „Считам, освен това че за да бъде успешна, борбата с пандемията трябва да се води от всички институции, в рамките на техните компетенции. В тази връзка позволете на свой ред да се обърна, чрез Вас към органите на прокуратурата от цялата страна с призив да обмислите възможностите за по-активно участие на прокуратурата в контрола по спазването на противоепидемичните мерки“.

„Мисля, че чл. 145, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт, на който се позовавате за искането на посочената по-горе информация не Ви дава такова право. По този въпрос има няколко произнасяния на Конституционния съд, например Решение № 6 от 06.06.2017 г. на КС на РБ по к.д. № 15 / 2016 г.

Поради голямата ми заетост, свързана с настъпващата пандемична вълна, нямам време да влизам в правен спор, а и както споменах в началото, се радвам да споделя с обществеността тази информация“, пише той като „бележка под линия“.

В отговора му са изброени и част от предприетите инициативи в хода на информационната кампания, на което Кацаров отбелязва „оскъден ресурс от 10 хил. лв.”

В заключение служебният министър се обръща към прокуратурата с молба да го информират дали са предприети някакви действия по отношение на разпространени, чрез медии сигнали за издаване на фалшиви сертификати за ваксинации и други нарушения, носещи белези на престъпления“.

Целият отговор вижте ТУК



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)