Избрани Новини

Фатме от Дебрен грабна първо място с носията си в Жеравна

Тя е ръчно изработена от нейната прабаба преди повече от век

Фатме от Дебрен спечели конкурса за най-красива автентична носия. Носията, с която тя се представи, е била ръчно изработена от нейната прабаба преди повече от век. Някои елементи от нея са много по-стари, на почти две столетия. Интересно и полезно е да знаем и това, добавя във Фейсбук страницата си общественикът Иван Ижбехов от Огняново:
В миналото хората сами са си изработвали дрехите. Всяко тъкане и плетене се извършвало ръчно. Видът на облеклото бил еднакъв за деца, възрастни, за по-бедни и по-богати. Най-старата женска носия се състои от дълга бяла риза; под нея - дълги бели, везани гащи; върху ризата - кафтан, дълъг до ризата; върху кафтана - елек с ширити и гайтани; отгоре - шал за кръста, пищьомал, пафти, капа с тепелок, отгоре - тюлбен, кондури от кожа или гьон, или плетени шарени чорапи.
И накрая, ще цитирам думите на самата Фатме:
"За мен беше чест да облека вековна дреха, която се предава от поколение на поколение, изработена с толкова много труд от златните ръце на прабаба ми. Не очаквах тази победа, гордея се с моя корен. Ще го пазя и предавам до последния си дъх !"


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов