Избрани Новини

Сдружение "Дукс Антика" гостува в Кюстендил

Събитието е част от летните културни празници на Общината

Сдружение "Дукс Антика" гостува днес в Кюстендил в Хисарлъка. Събитието е част от летните културни празници на Община Кюстендил и е от 10.00 до 18.00 часа.
"Дукс Антика' е сдружение за исторически възстановки и реконструкции с цел опазване и популяризиране на културното наследство, античното изкуство, бит и обичаи, от периода на Късната Античност (III -V в.), чрез развиване на тренировъчна и обучителна дейност. Сдружението е създадено през 2016 г. с база Свищов, и осъществява дейността си в обществена полза. Като дейности Дукс Антика предлага:
- строева подготовка
- обучение по стрелба с лък
- хвърляне на брадви
- антична кулинария
- детска анимация
- робски пазар
От създаването си до ден днешен сдружението има зад гърба си редица изяви като организатор, съорганизатор и гост в България и Европа.
Гост на събитието ще бъде Сдружение "Мос Майорум Улпие Сердице", което е сред малкото групи за исторически възстановки в България, фокусирани изцяло върху Късната а нтичност. Членовете му проучват, адаптират и пресъздават епизоди и събития от живота на римляните и варварските племена, обитавали провинция Мизия (днешна България и Балканите ) през IV – VI век. Интересите му обхващат ежедневния живот, занаяти, игри, религиозни и цивилни ритуали, военно дело, облекла и екипировка. От създаването си през 2016 г. досега вече са натрупали богат опит в популяризирането на античното културно-историческо наследство като организатори, съорганизатори и участници в различни събития в България и Европа.
Линк към събитието в социалната мрежа:


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)