Избрани Новини

Съдът остави в ареста издирван от Швейцария жител на Северна Македония

Присъдата е за взломни кражби, противозаконно проникване и унищожаване на чуждо имущество

Мярка за неотклонение „Задържане под стража“, до приключване на производство по екстрадиция, по отношение на 35- годишен македонски гражданин - Елхам И., определи Окръжен съд – Кюстендил. Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София.

Окръжна прокуратура внесе искане за вземане на тази мярка на база молба от Министерството  на правосъдието на Конфедерация Швейцария за екстрадиция на лицето съгласно Европейската конвенция за екстрадиция. В нея са описани престъпленията, за които македонският гражданин се издирва, за да бъде съден – множество деяния, квалифицирани като взломни кражби, опити за взломни кражби, противозаконно проникване и унищожаване на чуждо имущество, като деянията са били осъществявани в периода 2013 - 2020 година. Давността за наказателно преследване по правото на молещата държава изтича през 2035 година. Деянията са наказуеми и не са покрити с давност и по българското право, съставляват престъпления и по смисъла на българския НК, и са наказуеми с „лишаване от свобода“ за повече от 1 година.

По отношение на Елхам И. има издадена заповед за арест от Прокуратура на Кантон Женева, Конфедерация Швейцария от 12.03.2021 г.

Македонският гражданин е задържан на 23.07.2021 година при пристигане пеш за влизане в страната през ГКПП – Гюешево. С определение на Окръжен съд – Кюстендил, от 27.07.2021 г. той бе с мярка „Временно задържане под стража“ за срок до 40 дни.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)