Избрани Новини

Културната програма "Rеndez-vous in the 80's" с театър и изложба в Благоевград

Открива се фотографска документална изложба на Мартин Младенов

Културната програма "Rеndez-vous in the 80's" прави препратка към осемдесетте години в България с идея за размисъл за близкото минало.
Чрез фотографската документална изложба на Мартин Младенов се потапяме във времето и спомените от края на един политико-исторически период видян през очите на един юноша, какъвто е бил фотографът в момента на заснемането на изображенията. Във фотографиите няма критика, няма и възторг, има конкретност, естественост. Мартин Младенов заснема над 1500 кадъра от десетата до осемнадесетата си годишна възраст. От тях е представена селекция от 40 фотографии, които чрез своята естетика на черно-бяла документална фотография потапят наблюдателя в ежедневието на човека през периода. Виждат се празнични дни, детски игри, субкултурите в големите градове, урбанистични пайзажи, портрети и т.н.
В деня на откриването на изложбата от 18 ч. ще имате възможност да се запознаете и с пиесата "Вернисаж", написана от Вацлав Хавел. Тя е преведена от Мартин Младенов, който освен фотограф е и преводач от чешки език. Пиесата ще бъде представена от актьори от Драматичния театър "Никола Вапцаров" - Благоевград. Режисьор на представлението е Маргарита Мачева, а актьорите са Мариана Бонева, Иван Николов, Нено Койнарски.
На откриването ще присъства и издателство Black Flamingo Publishing, което разпространява книгите на Вацлав Хавел в България.
Днес "Rеndez-vous in 80's" ще завърши с прожекция на документалния филм "Рокендрол" на Борислав Колев, който припомня за групите, родени през 80-те, като „Ахат“, „Ревю“, „Ера“, „Нова генерация“, „Контрол“, както и по-късните „Хиподил“ и „Ер малък“.
Организатор и куратор на програмата е Савина Топурска
Всички събития са с вход свободен.
Културната програма е спонсорирана от Община Благоевград и се осъществява със съдействието на Общинската градска галерия, Драматичен театър "Никола Вапцаров" -  Благоевград и издателство Black Flamingo Publishing.
ПРОГРАМА:
20.08.2021
- 18:00 ч. Представяне на пиесата “Вернисаж” на Вацлав Хавел от Драматичен театър “Никола Вапцаров” - Благоевград
- 19:30 ч. Откриване на фотографска изложба на Мартин Младенов
29.08.2021
- 19:00 ч. Прожекция на документалния филм "Рокендрол" на Борислав Колев


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов