Избрани Новини

Днес се почита паметта на свети пророк Самуил

На 20 август се почита и паметта на светите 38 пловдивски мъченици

На 20 август православната църква почита паметта на свети пророк Самуил, както и на светите  38 пловдивски мъченици. Всички, които носят името Самуил, днес празнуват имен ден.
Името Самуил означава измолен от Бога. В град Рама живял благочестив човек на име Елкана, който имал две съпруги - Ана и Фенана. Ана обаче била бездетна, което преди векове се считало за наказание от Бога. На големи  празници Ана посещавала семейството си в Силом. След един такъв празник тя не седнала на трапезата, а отишла в храма и се помолила за дете. Ана родила момче, което кръстили Самуил, означаващо измолен от Бога.
Името Самуил е носил и един библейски пророк. Той е сред последните съдии на Израил. Пророк Самуил е живял през XI век преди Христа и според Стария завет помазвал израелските царе, предавайки им по този начин властта.
На 20 август почитаме и паметта на светите 38 пловдивски мъченици. Това са 38 мъже, които били жестоко убити по заповед на римския император, понеже отказали да се отрекат от християнството. Двама от тях били траките Севериан и Мемнос, които били едни от най-храбрите воини.
Убитите се наричат пловдивски мъченици, защото се счита, че останките им са погребани край Пловдив. Според едно предание, когато погребвали телата им, над древния Пловдив засиял кръст.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов