Избрани Новини

На Голяма Богородица в три симитлийски села празнуват

В село Полето в почти всяка къща има курбан

Три симитлийски села празнуват Деня на Божията майка.
В село Полето в почти всяка къща има курбан. Затова традицията повелява цялото село да се стече с приготвените постни гозби около параклиса. Всички семейства се събират на параклиса, наречен на Божията майка, който е на поляните точно на входа на селото. Граден е преди години, когато преместили каменните плочи от оброчището на Св.Дух. На мястото, където днес е параклисът „Успение на Пресвета Богородица”, в началото на миналия век местни от Полето преместили трите каменни плочи от оброчището на Св.Дух в дъбовата гора край селото. За да им е по-удобно. Тогава обаче големи злини застигнали селото. Заради това върнали каменните плочи на мястото им, където има данни, че са били още от тракийски времена. А на поляните на входа на Полето съградили параклиса „Успение на Пресвета Богородица”.
Курбани на Голяма Богородица правят миряните и в село Мечкул. В планинското вече почти безлюдно селце се извисява единадесетметров кръст точно при параклиса, граден през 2007 година и наречен на Божията майка.
В село Брежани на Голяма Богородица е един от най-големите празници. Там, в Горната махала, има параклис, граден през 1995 година от семейство Стоименови. Мястото е свещено, по думи на най-старите в селото, които предават завещаните разкази от своите баби. Стар камък във форма на кръст е белегът от столетия, че някога на това място е имало църква.Вече над 20 години параклисът събира миряни на Голяма Богородица.
В някога многолюдното Горно Ораново в църквата "Свети Архангел Михаил" има тържествени водосвети на 3 празника през годината – Архангеловден, Голяма Богородица и Великден.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)