Избрани Новини

Възпитаник на Американския университет покори връх Елбрус

Изкачването е под мотото "АУБ – 30 години напред и нагоре. Качествено образование за всички“

На експедиция от 31 юли до 7 август Мартин Петров, управляващ директор на немска производствена компания във Видин, покори кавказкия първенец връх Елбрус (5642 м) в Русия. Мартин, завършил магистърската програма на Американския университет в България (АУБ) през 2016 г., посвети своето изкачване на тридесетата годишнина на университета под мотото „АУБ – 30 години напред и нагоре. Качествено образование за всички“. „Напред и нагоре“ е и надсловът на програмата от събития, с които висшето училище отбелязва своята годишнина.
„Има каузи, за които си струва да полагаме усилия всеки ден, за да ги популяризираме. Не просто една от тях, но може би една от най-важните е да направим качественото образование достояние на повече млади хора“, споделя Мартин. „Доброто образование е добро бъдеще. В моя личен опит следването ми в АУБ допринесе неимоверно за кариерното ми израстване. С покоряването на Елбрус искам да благодаря на АУБ и да отправя посланието, че именно най-добре образованите са тези, които са най-подготвени да покоряват върхове като професионалисти и като човеци“, допълва той.
През 2019 г. Мартин Петров изкачи връх Монблан (4810 м) в Алпите в името на значима благотворителна кауза: борбата срещу диабета. Инициативата е на „Лайънс клуб"-Видин под надслов „Поход срещу диабета". Мартин също така беше доброволец в COVID-19 отделението на видинска болница.
Елбрус е най-високият планински масив в Русия и се намира в планинската система Голям Кавказ. Води се неофициален спор дали той или Монблан е най-високият връх в Европа. Отговорът на този въпрос зависи от определянето на границата между Европа и Азия. В последните години взема превес становището, че Елбрус все пак е на територията на Европа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов