Избрани Новини

Преображение Господне е

Всеки трябва да се замисли и да си спомни за случаите, когато е бил лош, и да се преобрази

На 6 август Православната църква чества големия господски празник Преображение Господне. 

На празника Преображение се чества едно важно евангелско събитие, потвърждаващо божествения произход на Господ Иисус Христос. Този празник е установен в първи век на християнството и ни напомня явяването на Господа в небесната слава пред трима от учениците Му – апостолите Петър, Йоан и Яков. Той се изкачил с тях на Тавор планина край Галилея. Отдалечил се от тях и започнал да се моли.

Учениците в това време заспали. Когато се пробудили, видели Иисус преобразен: лицето Му се изменило и светело като слънце, дрехите Му станали бели като сняг. С Него имало двама мъже, сияещи от слава – древните пророци Мойсей и Илия, които беседвали за предстоящите Му страдания и за края Му в Йерусалим.

Петър, поразен от това, което виждал, казал на Иисус: „Господи, добре е да останем тук. Да направим три сенника: за Тебе един, един за Мойсей и един за Илия!“. Като говорел, изведнъж светъл облак осенил всички и из облака се чул глас, който казвал: „Този е Моят Син възлюбен, в Когото е Моето благоволение! Слушайте Него!“. Учениците от страх паднали ничком. Но Господ се допрял до тях и им казал: „Станете, не бойте се!“. И като станали видели само Иисус Христос в обикновения Негов вид. Те слезли от планината. А Той им забранил да говорят за това, което видели, докато Син Човечески не възкръсне от мъртвите.

Това събитие било предназначено да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания и да укрепи вярата им. Учениците чули гласа на Самия Бог, двама най-велики представители на Стария Завет – Мойсей и Илия, които станали свидетели с явяването си, че Иисус е действително Оня, за Когото предсказвали пророците.

Обкръжени от небесна слава, те беседвали с Господ Бог Иисус Христос за Неговите спасителни страдания и доброволна смърт. Това чудно явление трябвало да отвлече апостолите от земните помисли за величие, като ги направи свидетели на небесната слава на Христа.

Вярва се, че в нощта срещу Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и Господ се показва на нея, а всички желания на вярващите се изпълняват. Денят се свърза с промяна и нова надежда. Народът ни вярва, че на 6 август слънцето обръща гръб на лятото и поглежда към есента, а прелетните птици се събират на ята, за да тръгнат към топлите страни. В храмовете се освещава грозде. 

Този празник се пада през Богородичните пости и празничната трапеза трябва да е от риба и рибни продукти.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов