В Благоевград приключи поредният курс от образователната програма за съдебната власт

Участваха ученици от Седмо училище

С образователни пъзели и впечатляващ филм приключи поредният курс от образователната програма "Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за 2020-2021 г.
На финала на поредния образователен курс, учениците от Седмо средно училище „Кузман Шапкарев“, с което Окръжен съд – Благоевград е партньор по програмата, организирана от ВСС и МОН, впечатлиха магистратите с начина, по който са адаптирали наученото през учебната година. Младежите превърнаха изработените по време на обучението факт-листи на тема „Кой кой е в съдебната зала“ в образователни пъзели. Така, по иновативен начин, учениците от XI „а“ клас успяха да предадат усвоените по образователната програма знания на по-малките като проведоха открит урок на тема „Кой кой е в съдебна зала“ в петите класове. Единадесетокласниците влязоха в ролята на ментори - наставници и помогнаха на по-малките ученици, под формата на игра и сглобяване на пъзел, да се запознаят с част от правната материя и нагледно да възприемат поднесената информация. Освен това разказаха на петокласниците за професиите на магистратите, страните и участниците в гражданския и наказателния процес.
Ползотворният открит урок бе документиран и с видео, което учениците сами заснеха и създадоха.
На финала всички ученици от петите класове получиха като подарък своята първа Конституция на Република България.
Чрез успешното провеждане на Образователната програма сред учениците, Окръжен съд – Благоевград постигна поставените цели за разширяване и обогатяване правните познания на младите хора, както и запознаване с правата и задълженията на гражданите и възможностите на съдебната система за отстояване на правовия ред в Република България.
Линк към филма, изготвен от учениците от Седмо СУ "Кузман Шапкарев" ➡ https://youtu.be/RNu9_gyWWdM


Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"