Избрани Новини

Съдът реши окончателно: Предупреждението "Не записваме деца от ромския етнос“ е расова сегрегация

Делото е срещу директорката на 9. ОУ "Пейо Крачолов Яворов“ в Благоевград

Делото е срещу директорката на 9. ОУ „Пейо Крачолов Яворов“ в Благоевград, която написа тази реплика във „Фейсбук“ след приключване на първото класиране за прием на ученици в първи клас за учебната 2018/2019 г.

Съобщение, че ученици от даден етнос няма да бъдат записвани в училище от страна на училищната администрация съставлява нарушение на забраната за расова сегрегация и тормоз на основата на етнос съгласно Законa за защита от дискриминация.

Това потвърдиха окончателно съдиите във Върховния административен съд. Това е третата инстанция, която намира, че в казуса е налице сегрегация, след  административния съд в Благоевград и Комисията за защита от дискриминация (КЗД). По делото Българският хелзинкски комитет (БХК) представляваше мъж от ромски произход, подал жалба срещу директорката на 9. ОУ „Пейо Крачолов Яворов“ Василка Величкова, след като се информирал за изявлението ѝ от медиите.

Величкова се защитава, че е публикувала съобщението, тъй като много родители на деца от български произход отказвали да записват децата си в училището, ако ще учат в един клас с деца от ромски произход. По думите ѝ целта на съобщението е била да се избегне формирането на паралелки само с ромски деца.

„Изявлението е направено от жалбоподателката в качеството ѝ на директор на учебното заведение, който представлява училището и организира дейността му, поради което същото създава реална представа в адресатите му, че децата от ромски етнос няма да бъдат записани в училището, има дискриминиращ характер и не може да бъде оправдано със заявената от нея цел“, произнасят се върховните съдии. Решението припомня, че законът дава възможност на директорите на училища, борещи се с формирането на сегрегирани паралелки, да насочват ученици към други училища.

На директорката е наложена глоба в размер на 250 лв. и задължително предписание да предприеме необходимите мерки, които да гарантират равен достъп до образование за децата и учениците от етническите малцинства и за недопускане на действия, накърняващи правото им на образование.

„Това е едно от първите, ако не и първото дело, по което е установена расова сегрегация от влизането в сила на Закона за защита от дискриминация до днес“, коментира адв. Адела Качаунова, директорка на Правната програма на БХК. „Учениците от малцинствени етноси е недопустимо да бъдат концентрирани и отделяни. Това е рецепта за изграждане на пропасти между групите в обществото, както и за отпадане на тези ученици от училище“, допълни тя.

„Интеграцията не е едностранен процес и той изисква постоянство и усилия от всички. Решения като това на държавните органи по този случай ясно чертаят линия, която не бива да се прекрачва“, зави още адв. Качаунова. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)