Избрани Новини

Богородични заговезни е - постът, който трае 2 седмици

Постът не е толкова строг, както е Великденският

Богородични заговезни е празник, отбелязващ началото на Богородичният пост, който трае 2 седмици и приключва с един от най-големите християнски празници Успение на пресвета Богородица (Голяма Богородица) на 15 август.
Какво е Заговезни? - Така се нарича последният ден преди пости, в който може да се блажи - да се приема месна и млечна храна. Всъщност постът не е само въздържане от консумация на този тип храни от животински продукти, както е широко разпространено. Истинската цел на поста е изконната цел за доближаването на човекът до светеца - духовно усъвършенстване и пречистване. Затова по време на пост се въздържа от отрицателни мисли, чувства, обиди, действия.
Богородичният пост не е толкова строг, както е Великденският. Забранява консумирането на несни и млечни продукти и алкохол. На 6 август (Преображение Господне) се разрешава риба. През останалото време са позволени плодове, зеленчуци, варено жито, ядки, овесени ядки и постни ястия. Дните понеделник, сряда и петък на Богородичния пост са "сухи" - разрешават се само сурови плодове и зеленчуци, черен хляб, маслини и сушени плодове.
Дните вторник и четвъртък се разрешават варени ястия, приготвени без олио и зехтин.
В събота и неделя на Богородичния пост се разрешават варени ястия с малко олио и зехтин, както и малко червено вино.
На този ден своя имен ден празнуват всички с имена Евдоким и Евдокия. 

Източник:kaldata.com



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов