Избрани Новини

Днес е Световният ден на приятелството!

"Какво е приятелят? Това е една душа, живееща в две тела" - Аристотел

Световният ден на приятелството е учреден е с резолюция 65/275 на Общото събрание на ООН от 27 април 2011 г., с която официално се обявява денят 30 юли за Световен ден на приятелството.

Приятелството означава междуличностна връзка, която се изразява в поведение на сътрудничество и подкрепа, взаимно разбиране, уважение и привличане, както и прояви на помощ в случаи на нужда или криза. Приятелите са хора, които взаимно се радват на компанията си и проявяват лоялност един към друг, често до степен на алтруизъм. Обикновено споделят сходни вкусове и вършат заедно дейности, които са им приятни, помагат си в трудни моменти, обменят съвети и си връщат един на друг жестовете. За някои хора приятелството означава и просто доверието, че другият няма да ти навреди. Ценностите, които човек открива в приятелствата си с други хора, често са резултат от това, което те демонстрират като редовно поведение:

- поведение, при което един човек желае най-доброто за друг, симпатия и емпатия,

- честност, например в ситуации когато е трудно истината да бъде изречена без да нарани чувствата, взаимно разбирателство.

Различните проявления на приятелство варират по отношение на степента на близост или интимност между хората. Една от най-известните фрази за приятелството е казана от Аристотел:

"Какво е приятелят? Това е една душа, живееща в две тела."



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов