Избрани Новини

Министър Донев обясни кои пенсионери няма да получат добавка към пенсията

Няма да остаke нито един възрастен човек да получава доходи под линията на бедността

Пенсионерите, които живеят сами в големи тристайни жилища и дават имоти под наем, вероятно няма да получат добавката за бедност към пенсията от 1 октомври. Това стана ясно от думите на служебния министър на труда и социалната политика Гълъб Донев по Нова тв.

Според служебното правителство, от 1 октомври минималната пенсия става 340 лева, но ще се компенсира до 369 лева, за да не е под линията на бедността.

Няма да оставим нито един възрастен човек да получава доходи под линията на бедността, която е определена според Евростат, увериха от служебния кабинет.

За 2022 г. прагът е 413 лева.

За получаване на добавката за бедност ще се кандидатства през Агенцията за социално подпомагане. Но чиновниците ще гледат дали пенсионерът наистина е беден – ще са изключени тези с големи банкови влогове и имущество.

„Няма да има нито един пенсионер, който да не получи 12,5% увеличение на пенсията. Това ще доведе и до нарастване на минималната пенсия с 13,3%.

Социалната пенсия за старост става 170 лева, а беше 148,71 лева“, каза Гълъб Донев.

Той посочи, че с вариантите, които се предлагат и са внесени в Народното събрание от някои партии, за преизчисление на пенсиите с нов среден осигурителен доход – като базата е 2018 или 2019 г. – голяма част от пенсионерите ще бъдат изключени от него.

„С това предложение няма да бъдат обхванати социалната пенсия за старост, всички пенсии, които зависят от социалната пенсия. По-справедливият вариант е преизчислението, а парите за него са налични в бюджета. За тази и за следващата година сме направили разчетите с финансовия министър, които гарантират изплащането на пенсиите“, добави министър Донев.

Служебният социален министър обясни, че с предложението за актуализация на бюджета на ДОО и с увеличаването на всички пенсии с осигурителния принос за осигурителен стаж – от 1,2 на 1,35 – ще бъдат обхванати и бъдещите пенсионери, защото това увеличение на осигурителния стаж във формулата за изчисление на пенсиите ще засегне и всички отпуснатите пенсии след октомври 2021-ва година.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)