Завършва "Лятна филмомания под звездите” в Банско

Тази вечера са филмите "Манаслу" и "Проектът Лоракс"

Тази вечер завършва "Лятна филмомания под звездите” в Банско. Това е селекция от най-приключенските и екстремни филми през последната година.

Всички гости на Банско ще могат да се докоснат до най-доброто от световното екстремно и планинарско кино в 8 филма от Австралия, Германия, Испания, Полша, Франция, Италия и Австрия. Програмата представя истински истории за смелост, приятелство и солидарност, снимани на едни от най-трудно достъпните и отдалечени места на нашата Планета – Хималаите, Патагония, Гренландия, Доломитите, Алпите, Тасмания и вълните на Хаити.
Лентите в програмата на „Лятна филмомания под звездите 2021″ представят още много уникални кадри, които ще имате възможността да видите. Тематиката е история, приключения, пътешествия, алпинизъм, катерене, парапланеризъм, Base-jumping, проникване в пещери и др.
Прожекциите стартират в 21:00 ч. на централния площад „Никола Вапцаров“ в Банско.
ПРОГРАМА
24 юли, събота
21:00 ч. – 23:00 ч. – „Манаслу“, Австрия, Гералд Салмина, 123`
Идеята за филма се базира на житейската история на Ханс Камерландер, най-значителните му успехи и трагедии. Триумфът, с който става световно известен, е най-бързото изкачване на връх Еверест за 16 часа и 40 минути през 1996 г., последвано от първото ски спускане от върха на най-високата планина в света. Най-болезненият му момент е през 1991 г. на връх Манаслу в Непал, когато трагично изгубва двама от най-добрите си приятели. През есента на 2017 г. Камерландер и партньорът му Щефан Кек се връщат към Манаслу, за да изкачат 8163-метровия връх и евентуално да се спуснат по нов ски-маршрут. След 26 години това изкачване не само е предизвикателство за Ханс Камерландер но и отново го изправя пред трагедията от 1991 г., която той все още не е успял да преживее. Биографичен филм за един от най-великите планинари на наштео време, представен чрез архивни кадри и с помощта на много актьори в изиграни сцени.
23:00 ч. – 23:35 ч. - „Проектът Лоракс“, Австралия, Пийт Уили, 35`
Шестима приятели се отправят на решителна мисия да изкачат и след това да направят BASE скок от Лоракс, страховито изкачване по Frenchman’s Cap в усамотените част на западна Тасмания. Заобиколени от част от най-девствената пустош в цяла Австралия, те се сражават с екстремно време и сурова местност, разчитайки на уменията и хумора си, за да достигнат своята цел.