Избрани Новини

Благоевград се поклони пред безсмъртието на Никола Вапцаров

Цветя се положиха пред барелефа на поета

С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост почете днес 79 години от гибелта на поета Никола Вапцаров. Пред барелефа на революционера, разположен на фасадата на театъра, който носи неговото име, почит отдадоха представители на институции и политически партии, общественици, културни дейци и граждани.
От името на кмета на община Благоевград Илко Стоянов цветя поднесе директорът на дирекция „Финанси и бюджет“ Борис Механджийски. Почит пред паметта на Вапцаров отдадоха председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, заместник-областният управител Стоян Христов, омбудсманът Валентин Василев, зам.директорът на ОД на МВР-Благоевград комисар Стоян Маламов.
Моменти от живота и част от стиховете на поета бяха припомнени от Жанет Керанова, актриса в ДТ „Никола Вапцаров“. Поетът на морето и машините, както е известен Никола Вапцаров, е роден под най-високия връх на Пирин в Банско през 1909 година. Учи в Морското машинно училище във Варна (1926 –1932), по-късно кръстено на негово име. Участва в театрална трупа и се бори за интересите на работниците, а след като е уволнен от фабриката в Бараково, се премества със семейството си в София през 1936 година. Арестуван е през март 1942 г., а на 23 юли е осъден на смърт и още същата вечер е разстрелян.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)